Kengkawan Saya

Tuesday, December 29, 2009

Di Suatu Pagi Sebelum Subuh

Weekend hari tu adalah hari terakhir Maisarah Nebulizer (itupun bila tengok dia susah bernafas) kat sebuah klinik swasta. Dalam jam 2am macam tu. Malam tu dah lah ku telan ubat batuk dan aku adalah sangat lalok.... Tengah Nebulizer pun aku boleh terlelap (aku pegang Sarah, en Nuar yang bagi gas)Seperti biasa selepas proses tu siap mesti dr akan cek lagi dada Sarah. Sampailah ketika dr bertanyakan soalan ;

Dr : Ada bagi minum air masak tak?
Aku : takde sebab dia susu badan
Dr : Kena bagi air masak sebab susu tu likat. Nanti susah nak ajar dia minum air masak. Nanti awak bagi ya
Aku dan en Nuar : diammmmmmm (dalam hati aku ; apa lak nih)

En Nuar pun diam. Sampai hari ni takde pulak en Nuar suruh aku bagi air masak kat Sarah. Pendapat akulah Dr itu takde ilmu yang cukup pasal penyususan susu ibu (aku pun masih terus belajar). Aku malas nak jawab apa2 sebab pertama; aku sangat lalok dan mamai tapi masih jelas kedengaran kat telinga aku apa dr cakap, kedua; malas nak bising2 sebab dia rawat anak aku kang dia tak layan kitaorang lagi susah lah plak.

Jelas sangat FM dan BM itu berbeza. FM memang lebih likat berbanding BM (sebab tu BM mudah hadam kan dan bayi yang FM mesti diberi air masak) BM yang mula2 keluar semasa bayi menghisap adalah air yang sangat perlu untuk badannya dan setelah itu barulah susu yang lebih pekat keluar dan mengandungi pelbagai vitamin dan mineral untuk tumbesaran bayi/anak. Hmmmm jadi di mana rasionalnya harus diberi air masak untuk anak yang minum BM. Kalau diberi air masak akan flush out kan semua kebaikan BM. Kaunselor laktasi / Pro BF sila betulkan saya jika terdapat di mana2 kesilapan

Gambar nih Habib yang 'snap' hehe

Alhamdulillah ku kira sekarang Maisarah dah pulih sepenuhnya tanpa ku beri air masak. encem

5 comments:

  1. hum..betol..betol..setau sy..breast milk mmg xpayah di bg air..sbb suma da complete..pelik doc tu yea?

    ReplyDelete
  2. anis; mungkin nk kene ajak dier g kelas penyusuan kot?? hehe

    ibu emy efy eqy; bak kata farah - sarakids "grade ; number one"

    ReplyDelete
  3. pelikla doc tu..kena g kelas BF kot.jhahah..setau iza, BM yg mula2 keluar tu berupa air-utk hilangkan dahaga bayi, lepas tu baru keluar susu lemak.BF bbay xperlu air masak.hanya BM semata2 dh emncukupi.

    lgpon kadang air masak leh menyebabkan bayi kembong prut tau.iza xpernah bg Iman air, even mama bebel sbb xbg air.tp duk jauh kan..hehe dia xtau..ekeke

    Bf baby najisnya cair sebab Bm cepat hadam manakala Fm bby kdg mslh utk membuang sebabnya susah nk hadam.sebab tu kdg FM baby lebih tembam damn gemuk bndg BF baby.sebab susu dlam perut xhadam2..mcm tula xplaination nurse yg dtg umah.

    xyah bg air, susu ibu dh cukup segalanya..

    ReplyDelete
  4. izza; bagus2 xplanation nih. akak pun xder bg sarah air. akak wat dek jer dr tu ckp hehe. betul2 sbb bb yg bm xder masalah sembelit kan. Najis diaorg pun cantik jer...ya susu ibu dah cukup untuk segalanya

    ReplyDelete